Jimmie Åkesson Tacktal – Visst är vi besvikna men vi kommer tillbaks.

Jimmie Åkesson Privat bild från Twitter.
Jimmie Åkesson Privat bild från Twitter.

Till alla Sverigevänner 

Först och främst vill jag rikta ett varmt tack till alla tusentals sverigedemokratiska valarbetare som har kämpat i denna valrörelse. Jag är stolt över att leda ett parti med en så stark lokal närvaro i vårt land. Var och en av er har all anledning att sträcka på er idag.


Tack också till alla de hundratusentals väljare som valde att rösta på någon av de sverigedemokratiska kandidaterna, det är faktiskt bara ni som betyder något när det kommer till kritan. Tack!

Innan jag kommer in på ljusglimtarna med gårdagens valresultat, för det finns sådana, kan jag konstatera att Sverigedemokraternas resultat, när det kommer till procentandel av rösterna, var en besvikelse. Faktiskt närmast en chock. För mig själv och för väldigt många andra.

EU-valet är ett svårt val för vårt parti, det vet vi. Det är väldigt många av våra potentiella väljare som inte tycker det är värt att gå och rösta i detta val. Tyvärr.


Nästan hälften av Sveriges röstberättigade valde att inte använda sin röst i detta EU-val. Det är ett demokratiskt svaghetstecken som berör hela det svenska samhället, inte bara vårt parti.

Det kommer att finnas mycket att fundera på, mycket att djupdyka i och kanske också mycket att säga. Arbetet med eftervalsanalysen, vilket partistyrelsen idag påbörjade, får dock ta den tid som behövs för att den ska bli bra. Den kommer att bli en viktig grund för sverigedemokratiska framgångar som ännu ligger framför oss.

Idag, och en tid framöver, är en tid för eftertanke och analys, och inte för stora ord och snabba slutsatser. Något vi dock kan konstatera, utan vidare analys, är att gårdagens resultat inte är ett odelat misslyckande.


Vi behåller våra tre mandat i Europaparlamentet. Det känns väldigt bra att det är så, att det resultat som av många beskrivs som en brakförlust, i praktiken inte är någon materiell förlust överhuvudtaget. Jag är dessutom övertygad om att den nya sverigedemokratiska delegationen i EU, under veteranen Charlie Weimers ledning, kommer att göra ett riktigt bra jobb i det nya politiska landskap som valresultatet innebär för Europa som helhet.

För det är ett nytt politiskt landskap som EU vaknar upp till. Även om mycket återstår innan man kan dra några säkra slutsatser så är det ett faktum att vänsterliberala partigrupper i parlamentet tappar kraftigt, till förmån för grupper och partier som har en mycket mer sund inställning i många frågor som ligger oss sverigedemokrater varmt om hjärtat. Även vår egen partigrupp växer kraftigt och är nu betydligt starkare än innan valet.


Vår möjlighet att påverka unionen i en bättre riktning har således förbättrats betydligt. Den sverigedemokratiska delegationen i Europaparlamentet, med Charlie Weimers i spetsen, kommer den närmaste tiden arbeta med att på bästa sätt dra nytta av det nya läget och hitta majoriteter för att göra verklighet av det vi lovat våra väljare. Inte minst stärka EUs yttre gräns och göra våra gator tryggare.

Sist men inte minst. 

Vi är Sverigedemokraterna, vi tar smällar. Det är vår själ. Vi tar smällar, vi reser oss upp, och vi fortsätter framåt. Om och om igen.  Det kommer vi att göra även den här gången, var så säkra.

Text: Jimmie Åkesson

Related Post