Flocken avgör ALLT
Flocken avgör ALLT

FLOCKEN AVGÖR ALLT



Efter allt som hänt efter den 7 oktober 2023 har polletten börjat trilla ner hos mig: Jag har insett att människor inte tar till sig kloka resonemang och budskap. De allra flesta, majoriteten, tar till sig ”flockens” inställning, bara på grund av att den är flockens.



En mycket stor del av befolkningen kan inte argumentera, göra analyser och förstå konsekvenstänk. De kan till och med *se ut* att kunna resonera, men gör det inte. De bara upprepar det som de ”ska” göra för att vara del av flocken. De förstår alltså inte vad de egentligen tycker eller varför.



Insikten är skrämmande. Personer jag hade trott står på solid grund i vad de tycker, gör kanske inte det. Omkring mig har jag alltså en massa människor som från en dag till en annan kan börja tycka något helt annat. De kan även ändra åsikt om mig och vem jag är. Alla människor blir potentiella fiender, det är bara frågan om vilken tid det är.



Jag visste att grupptänk är starkt hos människan och att masspsykoser kan uppstå, men jag hade inte förstått omfattningen.
Med dessa insikter rasar tilliten till andra. Att ha ett bra samhälle blir plötsligt en fråga om slump eller någon sorts simpel maktkamp, långt ifrån de principer och synsätt som Upplysningen bidragit med. Synen på och betydelsen av både utbildning och självaste demokratin, förändras också.



Related Post