Belgrad: Protester mot valfusk slutade i våldsamheter

President: Aleksandar Vučić - Duma.gov.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
President: Aleksandar Vučić - Duma.gov.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

I Belgrad, Serbiens huvudstad, utbröt våldsamheter på julaftonskvällen när hundratals demonstranter försökte ta sig in i stadshuset för att visa sitt missnöje med det nyligen genomförda valet. Demonstranterna anklagar president Aleksandar Vucic och hans parti, SNS, för att ha manipulerat rösterna och kräver ett nytt val.

Enligt nyhetsbyrån AP använde demonstranterna flaggstänger, stenar och ägg för att krossa fönstren i stadshuset och försöka storma det. Polisen svarade med att använda pepparsprej och batonger för att skingra folkmassan. Det är oklart om några personer skadades i sammandrabbningarna.

Protesterna har pågått sedan förra helgen då Vucic utropade sig till segrare i valet med över 60 procent av rösterna. Hans parti, SNS, är ett högerpopulistiskt parti som har anklagats för att inskränka press- och yttrandefriheten i landet. Flera oppositionspartier bojkottade valet och hävdar att det var riggat till Vucics fördel.

Demonstranterna kräver att valet ogiltigförklaras och att en oberoende kommission granskar röstprocessen. De anser också att Vucic har misslyckats med att hantera coronapandemin som har drabbat Serbien hårt. Hittills har över 300 000 personer smittats och över 2 700 personer dött av covid-19 i landet.

Det är inte första gången som Belgrad har skakats av protester mot Vucic. I juli förra året utbröt stora demonstrationer efter att regeringen införde en ny lockdown för att stoppa spridningen av coronaviruset. Demonstranterna ansåg att åtgärden var oproportionerlig och ett sätt för Vucic att stärka sin makt.

Related Post