Ett hållbart kostpolicybeslut i alla kommunerna – Är ekonomiskt.

Pyttipanna
Pyttipanna

Ett hållbart kostpolicybeslut i Staffanstorps kommun



Det är nu många år sedan Moderaterna i Staffanstorp genomförde betydande förändringar av kommunens kostpolicy. En av de viktigaste förändringarna var att införa förbud mot halalslaktat kött i upphandlingar. Dessutom infördes krav på att mer regional mat skulle serveras i skolorna. En annan betydande åtgärd var att införa en regel som liknar den som Uddevalla kommun nu verkar överväga. Enligt denna regel hänvisas individer som inte önskar äta huvudalternativet till det dagliga vegetariska alternativet, vilket fanns tillgängligt då och fortfarande finns. Detta system har bevisat sig vara mycket effektivt och har fungerat utmärkt, med undantag för de individer som av hälsoskäl behöver annan typ av mat.



Vad innebär då detta? Jo, det innebär att majoritetsamhällets normer utgör grunden för den allmänna menyn. Religiös tillhörighet ger inte rätt till specialmeny. Denna princip är av stor vikt för samhället i stort att förhålla sig till, inte enbart när det gäller skolmat. Alltför ofta har vi tyvärr sett exempel på att majoriteten måste anpassa sig efter en minoritet i Sverige. Detta är inte en hållbar situation på lång sikt. Det är viktigt att acceptera att människor är olika, men samtidigt inte acceptera offentlig särbehandling. Varje individ har naturligtvis rätt att tro på vad den vill, men detta bör inte få prägla det offentliga rummet på bekostnad av andra människor eller ge en viss religiös grupp särskilda samhälleliga förmåner.

En annan aspekt som bör beaktas är att nötkött är betydligt dyrare än fläskkött, vilket också spelar in i övervägandena kring kostpolitiken. Sedan Moderaternas beslut har mycket vatten runnit under broarna. Skolmaten i Staffanstorps kommun upprätthåller fortfarande en mycket hög kvalitet och man har inte kompromissat med att erbjuda näringsrik mat, trots den allmänna kostnadsutvecklingen inom livsmedelssektorn.



Det är tydligt att det hållbara kostpolicybeslutet som genomfördes i Staffanstorps kommun har visat sig vara framgångsrikt och har bidragit till att säkerställa en balanserad och näringsrik kost för kommunens invånare. Detta är en modell som kan tjäna som inspiration och vägledning för andra kommuner som står inför liknande utmaningar och överväganden kring sin kostpolitik.

Text: Charlie

Related Post