Många gånger fler ihjälskjutna i Sverige.!

Informationen uppdaterad fredag 15 december 2023. (Källa Polisen)
Informationen uppdaterad fredag 15 december 2023. (Källa Polisen)

Enligt senaste statistiken har antalet människor som skjutits till döds i Sverige under 2023 ökat markant jämfört med våra grannländer. Med hela nio gånger så många fall av dödsskjutningar i Sverige jämfört med Norge, Danmark och Finland tillsammans, ställs vi inför en alarmerande utveckling som kräver omedelbara åtgärder.

Under året har 53 personer fallit offer för dödsskjutningar i Sverige, vilket utgör den näst högsta siffran sedan 2022 då 63 personer miste livet på detta tragiska sätt. Jämfört med våra grannländer är situationen i Sverige avsevärt mer allvarlig. I Danmark har endast två personer skjutits till döds under 2023, medan motsvarande siffror i Norge och Finland ligger på två respektive två, varav en till följd av en trolig jaktolycka.

Det är viktigt att notera att det dödliga våldet som helhet är vanligare i Finland enligt FN-statistik, där genomsnittet ligger på 1,47 fall per 100 000 invånare under perioden 2018-2022. Motsvarande siffror för Sverige, Danmark och Norge är 1,1, 0,86 respektive 0,53. Även om Finland har en högre incidens av dödligt våld, är det oroande att Sverige sticker ut negativt när det kommer till dödsskjutningar.

Denna utveckling kräver en bred och samordnad insats från samhällets alla nivåer. Det är av yttersta vikt att polisen ges resurser och mandat att bekämpa den grova brottsligheten, samtidigt som sociala insatser och förebyggande åtgärder måste prioriteras för att bryta den negativa trenden. Endast genom ett helhetsperspektiv och en samlad kraft från samhället kan vi vända utvecklingen och skapa en tryggare framtid för alla medborgare.

Det är vår gemensamma plikt att agera för att minska antalet dödsskjutningar och skapa en säkrare miljö för alla. Vi kan inte acceptera att människor mister sina liv på detta sätt, och det krävs en enad ansträngning för att stoppa denna oroande utveckling. Med beslutsamma åtgärder och en stark gemensam vilja kan vi arbeta för att förhindra framtida tragedier och skapa en tryggare och mer harmonisk samhälle för kommande generationer.


Läs mer statistik på  Polisens officiella statistik: Skjutningar, avlidna och skadade hittills i år

Related Post