Ministrarnas upptäckt av 25 ”okända” myndigheter är av stor betydelse för den statliga förvaltningen.

Regeringsbild: Ebba Busch
Regeringsbild: Ebba Busch

Ministrarnas upptäckt av 25 ”okända” myndigheter är av stor betydelse för den statliga förvaltningen. När näringsminister Ebba Busch (KD) och civilminister Erik Slottner (KD) beställde en kartläggning av antalet myndigheter, visade det sig att Statskontoret identifierade 25 myndigheter som inte tidigare var registrerade. Detta är en uppmärksamhet som kräver åtgärd och förändring inom den statliga förvaltningen.


Syftet med kartläggningen var att minska antalet myndigheter, och det är tydligt att det finns en potential för sammanslagningar och effektiviseringar inom den statliga sektorn. Innan kartläggningen trodde man att det fanns 342 statliga myndigheter, men den faktiska siffran visade sig vara 367 stycken. Det är viktigt att ha en korrekt och uppdaterad översikt över antalet myndigheter för att kunna bedöma behovet av eventuella förändringar och effektiviseringar.

De 25 nyupptäckta myndigheterna utgörs av så kallade övervakningsnämnder i 24 fall och en lokal värderingsnämnd i ett fall. Denna upptäckt väcker frågor om hur det har varit möjligt att dessa myndigheter har varit okända och inte tidigare registrerade. Det är av stor vikt att ha full transparens och översikt över den statliga förvaltningen, och upptäckten av dessa myndigheter visar på behovet av ökad kontroll och uppföljning av myndighetsstrukturen.


Det är avgörande att regeringen och berörda myndigheter vidtar åtgärder för att säkerställa en effektiv och ändamålsenlig statlig förvaltning. Det är inte acceptabelt att det finns ”okända” myndigheter som inte har varit korrekt registrerade och dokumenterade. Det krävs en noggrann översyn av myndighetsstrukturen för att säkerställa att resurser används på ett effektivt sätt och att det finns en tydlig ansvarsfördelning inom den statliga förvaltningen.

Related Post