Antisemitismen har blivit ett alltmer påtagligt problem inom vissa politiska partier i Sverige, närmare bestämt inom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Trots detta har det visat sig vara svårt att få till stånd åtgärder mot detta hatiska beteende inom partierna. Istället har man valt att skylla problemet på högerpartierna, samtidigt som socialistiska medier har bidragit till att förminska och bortförklara antisemitismen inom vissa vänsterorienterade kretsar.
Det är beklagligt att se att dessa partier, som historiskt sett har stått för värderingar av solidaritet och jämlikhet, nu verkar tolerera eller bortse från antisemitiska uttryck och handlingar. Istället för att ta itu med problemet verkar de ha valt att blunda för det, vilket är oacceptabelt.
En del av problemet verkar vara en öppenhet för en mer hatisk invandringspolitik, som har fört med sig värderingar som går emot judiska och kristna värderingar. Det är viktigt att poängtera att detta inte handlar om att förminska eller förneka behovet av en human och öppen flyktingpolitik, utan snarare om att vara medveten om att vissa värderingar som följer med denna invandring kan vara problematiska och i strid med grundläggande demokratiska värderingar.
I samband med demonstrationer har vi sett hur islamistiska grupper och organisationer som Hamas har skanderat död åt judarna. Det är avskyvärt att se hur vissa politiska grupperingar har visat sympati eller aktivt stöd för sådana uttryck av hat och våld. Ännu mer oroande är det att se företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och särskilt Vänsterpartiet vara aktiva deltagare i sådana sammanhang.
Det är tydligt att vi befinner oss i en mörk tid när det gäller dessa frågor. Det är inte bara ett problem för de drabbade grupperna, utan det undergräver också själva fundamentet för ett öppet och tolerant samhälle. Det är därför av yttersta vikt att politiska partier tar sitt ansvar och aktivt arbetar för att motverka antisemitism och annan form av intolerans och hat.
Det är hög tid att vi ser tydliga åtgärder från de berörda partierna, såväl som tydliga markeringar från övriga samhället. Det krävs mod och beslutsamhet för att stå upp mot hat och intolerans, men det är en nödvändig kamp för att säkerställa ett samhälle präglat av öppenhet, respekt och solidaritet.
Text: Charlie