juli 16, 2025

Den nya könslagen är inte frihet – det är kapitulation

Den nya könslagen är inte frihet – det är kapitulation
Den nya könslagen är inte frihet – det är kapitulation

Den nya könslagen är inte frihet – det är kapitulation

Lagar ska inte kännas viktiga. De ska vara viktiga – för medborgarna. Men i dagens Sverige har juridiken blivit en scen för känslor, identitet och politiskt poserande. Den nya könstillhörighetslagen är ett skolexempel. Den säljs in som en frihetsreform. I verkligheten är den ett ideologiskt experiment – utan förankring, utan ansvar och utan skyddsnät.


Det är lätt att förstå varför många transpersoner känner lättnad. Åratal av byråkratiska vårdköer och misstänkliggörande bemötanden har satt sina spår. Men att förstå lidandet är inte detsamma som att blint applådera lösningen.

Den 1 juli trädde lagen i kraft. Nu kan juridiskt kön ändras på ett sätt som saknar motstycke i svensk rättshistoria.

Processen har förenklats genom att kravet på formell könsdysforidiagnos slopats. Det låter kanske rimligt i teorin – men i praktiken innebär det att gränserna för vad staten erkänner som kön blivit suddiga. Det räcker med ett intyg från en kurator, psykolog eller annan vårdpersonal som bedömer att personen ”förväntas leva i sin könsidentitet över tid”. Ansökan prövas av Socialstyrelsen. Visst – det finns fortfarande formalia. Men trösklarna har sänkts dramatiskt.


Detta är inte terapi. Det är symbolpolitik med juridiska konsekvenser.

Och det slutar inte där. En 16-åring kan nu – med vårdnadshavarens samtycke – byta juridiskt kön. Det betyder att en tonåring mitt i identitetssökandets mest turbulenta år ges möjlighet att göra en förändring som påverkar hela deras juridiska och sociala existens.

Samtidigt förbjuder vi unga att tatuera sig, ta sms-lån, skriva avtal, dricka alkohol – och för att äga ett vapen som minderårig krävs särskilda skäl och tillstånd från polisen. Men könsidentitet – det anses nu så självklart, så okomplicerat, att det räcker med en bekräftelse.

Vi behandlar unga som sköra när det gäller bläck på huden, men som fullt kapabla att definiera sin könsidentitet juridiskt.

Det sker i ett läge där könsdysfori bland unga ökar explosionsartat – särskilt bland flickor. Forskning visar tydliga samband med autism, psykisk ohälsa och självskadebeteende. Det är ett mönster som borde mana till försiktighet. Istället bekräftar vi. På beställning.


Barn har blivit projekt i vuxnas ideologiska kamp.

Och samtidigt används den nya lagen som ett slags botemedel mot psykisk ohälsa bland transpersoner. Men det finns inga bevis för att juridiskt könsbyte löser de djupare problemen.

En svensk långtidsstudie från 2011 visade att självmordsrisken bland personer som genomgått könsbekräftande kirurgi var 19 gånger högre än genomsnittet – även efter operationen. Depression och ångest kvarstod. Att lyfta dessa siffror är inte transfobi. Det är att ta lidande på allvar.

Juridiskt könsbyte är inte terapi. Det är ett personnummer.

Och det får konsekvenser. När kön inte längre är en rättslig struktur utan en känsloupplevelse, urholkas grunderna för statistik, idrott, brottsbekämpning, skyddade rum och diskrimineringsrätt. Lagen säger sig erkänna transpersoner – men monterar samtidigt ned verkligheten.

Vi lever i hysteriska tider. Tider där känslor trumfar fakta. Där politiker lagstiftar för att undvika kritik, inte för att skydda samhället.

Barn görs till symboler. Kvinnor offras tyst. Och de mest utsatta får betala priset för andras moraliska poserande.

Men svek har ett pris. Och debatten kommer att komma. När berättelser om ånger sipprar fram. När kvinnor får nog. När verkligheten slår hål på narrativet.

Den dagen kommer frågan att ställas:

Varför sa ni inget? Varför lät ni det ske?

Jag säger det nu.

@SigneKrantz

@bladetledare

Jag är extremt tacksam över att ni läser och delar mina texter. Vill ni stötta mig ännu mer så kan ni skaffa er en prenumeration på svenska Epoch Times:

https://www.epochtimes.se/prenumerera

Det går fortfarande bra att bjuda mig på en kopp kaffe. Det görs enklast via Swish: 073-5467565 Fakta och källor

Text: Salle Roger

Dhejne, C., Lichtenstein, P., Boman, M., Johansson, A. L., Långström, N., & Landén, M. (2011). Long-Term Follow-Up of Transsexual Persons Undergoing Sex Reassignment Surgery: Cohort Study in Sweden. PLoS ONE, 6(2), e16885.
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0016885

Cass Review (2024). Independent Review of Gender Identity Services for Children and Young People. NHS England.
https://www.theguardian.com/world/2024/apr/11/thursday-briefing-cass-report-gender-identity-trans-people

Associated Press (2024). A major UK report says trans children are being let down by toxic debate and lack of evidence.
https://apnews.com/article/e3e94aad2994da7296880915f9b2e6ed

Sprid kärleken