Feds nya räntebesked: Det bli räntesänkningar framöver ??

I går kväll kom beskedet som många hade väntat på: Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, lämnar styrräntan oförändrad på intervallet 5,25-5,5 procent. Det var i linje med marknadens förväntningar och innebär att Fed inte har ändrat räntan sedan juni 2023.

Men det som fick störst uppmärksamhet var Feds nya prognoser för de kommande åren. Fed har nämligen justerat ned sin räntebana rejält och signalerar nu att det kommer att bli flera räntesänkningar framöver. Enligt Feds medianprognos kommer styrräntan att ligga på 4,5 procent i slutet av 2026 och på 3,6 procent i slutet av 2027. Det är en markant skillnad jämfört med den förra prognosen från september, då Fed spådde en ränta på 5,1 procent i slutet av 2026 och på 3,9 procent i slutet av 2027.

Vad ligger bakom Feds mer duvaktiga hållning? Fed motiverar sitt beslut med att inflationen har fallit tillbaka och att den ekonomiska tillväxten har mattats av. Fed noterar att konsumentprisindex (CPI) steg med endast 1,9 procent i november på årsbasis, vilket är under Feds inflationsmål på 2 procent. Fed bedömer också att arbetsmarknaden har förlorat fart och att arbetslösheten kommer att stiga något under de närmaste åren.

Fed framhåller dock att den amerikanska ekonomin fortfarande är stark och att de främsta riskerna kommer utifrån. Fed nämner bland annat den osäkra situationen i Europa, där flera länder kämpar med hög skuldsättning och låg tillväxt, samt den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, som har skapat oro på de globala marknaderna.

Hur reagerade marknaden på Feds besked? Marknaden tog emot Feds besked positivt och såg det som ett tecken på att Fed är beredd att stötta ekonomin vid behov. De amerikanska aktieindexen steg efter beskedet och dollarn försvagades mot andra valutor. Även räntorna på de amerikanska statsobligationerna sjönk, vilket tyder på att marknaden räknar med lägre räntor framöver.

Vad betyder Feds besked för Sverige? Feds besked kan ha betydelse för Sverige på flera sätt. För det första kan det innebära att den svenska kronan stärks mot dollarn, vilket kan gynna svenska exportföretag som säljer till USA. För det andra kan det påverka Riksbankens räntebeslut, eftersom Riksbanken brukar följa Fed i stor utsträckning. Om Fed sänker räntan kan det öka trycket på Riksbanken att göra detsamma, för att inte kronan ska bli för stark och dämpa inflationen. För det tredje kan det ha effekter på den globala konjunkturen, eftersom USA är världens största ekonomi och har stor inverkan på andra länder. Om Fed lyckas stimulera den amerikanska ekonomin kan det bidra till högre tillväxt och efterfrågan i resten av världen, vilket kan gynna Sverige indirekt.

Related Post