SSAB till sina anställda säg INTE God Jul utan God Helg.
”Från SVT – Ståltillverkaren SSAB har gått ut med en uppmaning till sina anställda – önska inte kollegorna ”god jul”. På fabriken i Luleå är arbetarna överens – de tänker inte byta till ”god helg” istället.
– Jag känner starkt för att man ska kunna välja vad man säger. Är det december så säger jag god jul, säger Kevin Widefall.” Länk här
Det är sanslöst dåligt av företagen att förneka de kristna värderingarna.
Det är viktigt att reflektera över hur vi i Sverige förhåller oss till våra traditioner och kulturella uttryck, särskilt i en tid av globalisering och mångfald. Samtidigt som det är berikande att inkludera och visa respekt för olika kulturer och högtider, är det avgörande att inte förlora vår egen identitet i processen. Balans är nyckeln.
Under de senaste åren har vi kunnat observera ett fenomen där svenska traditioner ibland tycks nedtonas eller undvikas, medan andra kulturella uttryck får stort utrymme och uppmärksamhet. Det är naturligt och positivt att välkomna nya influenser, men det bör inte ske på bekostnad av det som definierar vår egen kultur. Traditioner som julen är en viktig del av vår historia och vårt samhälle, och de förtjänar att firas med samma respekt som vi visar andra högtider.
Att inkludera mångfald och visa respekt för olika bakgrunder är en styrka i ett modernt samhälle. Men detta får inte innebära att vi kompromissar bort eller förminskar våra egna traditioner. Det handlar inte om att välja mellan det ena eller det andra, utan om att skapa ett samhälle där alla kulturer kan samexistera och blomstra – inklusive den svenska.
Det är också viktigt att förstå att godhet och respekt inte kräver att vi raderar vår egen identitet. Att stå upp för sin kultur och sina traditioner är inte en handling av exkludering, utan snarare en signal om stolthet och självrespekt. Genom att värna om våra egna traditioner visar vi också andra kulturer att vi respekterar vikten av identitet och historia.
I en tid där polarisering ofta präglar debatten, bör vi sträva efter att föra en nyanserad dialog om dessa frågor. Det handlar inte om att motarbeta förändring eller mångfald, utan om att hitta en balans där alla kan känna sig inkluderade utan att någon känner sig utplånad. Att bevara och fira den svenska kulturen är en del av detta arbete.
Vi har ett ansvar att föra vidare våra traditioner till kommande generationer och samtidigt visa öppenhet för nya influenser. Det är genom denna balans som vi kan skapa ett samhälle som är både inkluderande och rotat i sina egna värderingar och traditioner.
Text: Farfar Ronny