Fler kommer att få göra värnplikten mot sin vilja. Allvaret är här nu.

Det verkar som att fler och fler kommer att få göra lumpen mot sin vilja. Ja, du läste rätt – värnplikten verkar vara på väg tillbaka i full kraft. Med en ökning av antalet värnpliktiga som ska utbildas, är det inte konstigt att allt fler kommer att behöva dra på sig uniformen även om de egentligen inte är så sugna.

Försvarsmakten har lagt fram förslaget att 10 000 värnpliktiga ska utbildas varje år från 2030. Det är en hel del unga människor som kommer att få en ovälkommen inbjudan till militärlivet. Av de 25 000 ungdomar som just nu mönstrar har hela 4 500 redan sagt att de inte är intresserade. Men tydligen spelar det ingen roll, de har ändå blivit kallade eftersom de uppfyller kraven. Lite som att bli bjuden på en fest man egentligen inte vill gå på, fast med mycket mer uniformer och övningar i skogen.

”Man ska inte förledas att tro att det är frivilligt”, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket. Så där har vi det, det är tydligen ingen som undkommer ödet att dra i lumpen, oavsett om de vill eller inte.

Så vad ska man göra om man inte känner för att spendera sina dagar i militärens tjänst? Kanske är det dags att börja öva på att göra armhävningar och springa långdistans, för det verkar som att värnplikten är på väg tillbaka med besked. Men vem vet, kanske blir det en upplevelse för livet. Åtminstone får man något att berätta om på nästa middagsbjudning.

Related Post